Online marketing terv és költségvetés
Tervezzünk, számoljunk, mérjünk. Avagy miért fontos, hogy a KKV online marketingje megtervezett, mérhető legyen.

A Honlapdoktor Projekt szakemberei számos KKV online marketing munkájában vesznek részt, részben vagy teljes egészében tervezik, végrehajtják és elemzik. Szinte mindenhol az első ismerkedő lépéseknél azzal szembesültünk, hogy valódi Online marketing terv nem létezett, vagy csak elképzelések voltak, hogy és mit kellene tenni, hogy ügyfeleket szerezzenek az online térből.
Azt tapasztaltuk, hogy a cég vezetői felismerték, hogy az online térben meg kell jelenniük, vagy jelenlétüket meg kell erősítsék, ám felszínes ismeretekkel rendelkeznek a hogyan, azaz a megvalósítás terén. Google Adwords és facebook hirdetésekkel próbálják a jelenlétet erősíteni, de mellé nem terveznek, nincs költségvetés. Sok esetben azonnali sikerre várak és a kampányokat még az előtt leállítják, mielőtt valódi eredményeket érhetnének el.

Legnagyobb probléma az, hogy nem csak online marketing tervük nincs, de marketing tervvel sem rendelkeznek. Pedig a kettő szorosan összefügg, a marketing terv és stratégia része az online marketing.

Az online marketing stratégia célja, hogy támogassa a KKV marketing tervét a vállalkozás üzleti céljainak elérése érdekében és hosszútávon összességében profitot termeljen. Nagyon elenyésző olyan jól működő online marketing stratégia létezik, amely önmagában képes akár hosszú távon is profitot termelni.

Az online marketing stratégia céljai:

Új ügyfelek szerzése online eszközökkel

Az ügyfélszerzés mindig az első lépés. Sok cégvezető, cégtulajdonos vágya a minél több ügyfél szerzése. Holott ez nem feltétlenül jó elgondolás. Sok esetben sokkal célravezetőbb a “minőségi” ügyfél megszerzésének, mint célnak a kitűzése. A sok ügyfél között, nyilvánvalóan sokan vannak az érdeklődők alacsony vásárlási hajlandósággal, míg a minőségi ügyfelek között már biztosan fogunk nagy számban olyat találni, akiben a vásárlói hajlandóság is megvan.

Vásárlók (leadok) generálása a lehető legalacsonyabb költségekkel

Itt a stratégián belül is több technika alkalmazható. Meg kell tudnunk a célközönségünk körében is különbözteti „érdeklődő” ismerkedő potenciális vásárlókat, és „tudatos” célorientált vásárlókat. Míg az egyik adott termék csoportok iránt érdeklődik márka elkötelezettség nélkül, a másik már egy-egy adott márka mellett döntve keresi a számára megfelelő ár/érték ajánlatot. Mindkettőt más-más online marketing módszerrel tudjuk érdeklődővé, majd vásárlóvá tenni.

Brand, márkaismertség építése

Az általunk kínált termékek, szolgáltatások márkanévhez, vagy márka nevekhez kötése. 
Elengedhetetlen szempont, hogy vásárlóink, vagy leendő vásárlóink ne ismerjék “saját márkánkat” azaz a cégünket. A vásárlók vásárlási hajlandósága sok esetben attól függ, hogy mennyit és milyen pozitív véleményeket hallottak a cégről, ami termékeket, szolgáltatásokat forgalmaz, amiknek természetesen van saját márka ismertsége is, amit szintén folyamatosan fejlesztenünk, építenünk kell.

Meglévő ügyfelek márkahűségének növelése

Új vásárlások ösztönzése, a vásárlási érték növelése.

Céljaink elérését csak úgy leszünk képesek meghatározni, majd a jövőben elérni, ha átgondoljuk, ismerjük és elemezzük az alábbiakat.

  1. A jelenlegi helyzetünk. Milyen alapok vannak meg, azok mekkora hatékonysággal képesek segíteni az értékesítést
  2. Mika legfontosabb rövid, közép, és hosszútávú céljaink. Ezeken belül is szükséges prioritások felállítása.
  3. A különböző célok eléréséhez mely célközönséget, vagy a célközönségen belül milyen szegmenseket akarunk megszólítani.
  4. Milyen eredményeket akarunk elérni a stratégiával az adott előre meghatározott időtartományokban.

Mi az online marketing kampány

Az online marketing kampány az online marketing stratégia (terv) része. Valójában kampányok összessége fogja megadni az online marketing tervünket. A kampányaink lehetnek hosszúak, rövidek, célcsoportoknak szólók, vagy általánosok. Különböző online platformokon valósulhatnak meg.

Alkalmazhatunk kampányokat saját honlapunkon tartalomépítéssel, azaz „szakmai” cikkek publikálásával, termékismertetőkkel, de akár kérdőívekkel. Használhatjuk a Google ADS (Adwords) hirdetéseket, illetve erősíthetjük Facebook jelenlétünket hirdetési vagy egyszerű poszt kampányokkal is.

Hogyan készítsünk online marketing tervet

Célcsoportok meghatározása

A KKV vezetésével egyeztetve pontosítsunk le egy költségkeretet. Ez általában a marketing terv költségvetési részében szereplő tétel, a marketing költségvetés része. E nélkül bármilyen jó ötleteink is vannak, vagy lesznek a jövőben, nem indulhatunk el. A költségkeret határozza meg, hogy milyen kampányokat, milyen hossza és milyen mélyen építhetünk fel és futtathatunk le.

Második feladatunk a célcsoport, vagy célcsoportok pontos ismerete. Ennek nagyon részletesnek kell lenni, célcsoportokon belüli célcsoportokat is ki kell alakítani. Részletekbe menő információkat kell megismernünk, pontosan tudnunk kell, hogy mely értékesítési szektor vagy szektorok azok, amik hatékonyak az értékesítésünknek.
Teljesen más online marketing felfogást igényel a B2C és a B2B szektor. De olyan döntéseket is meg kell hoznunk, hogy a termékünket vagy szolgáltatásunkat mely árkategóriába helyezzük el, ezeket az árakat tudatosan közzétesszük, vagy csak olyan ügyfelekkel ismertetjük, akik egy első „szűrőn” keresztül már felvették velünk a kapcsolatot is érdeklődést mutatnak ajánlataink iránt.

Fő célok és a szükséges eszközök meghatározása

A fő céloknak mindig az üzleti céljainkhoz kell kapcsolódnia. Teljesen nyilvánvaló, hogy agy vállalkozás alapvető célja, a meglévő megrendelésállomány és árbevétel megtartása és növelése, ám jelen esetben vizsgáljuk ezt kicsit árnyaltabban is.
Célkitűzés lehet egy éppen felfelé ívelő vállalkozás életében stabilitási pontok kialakítása, amivel egy esetleges gazdasági válság átvészelhető. Valójában nem mást teszünk, mint feltérképezzük, hogy egy recessziós időszakot milyen új szolgáltatás vagy termék képes bennünket átsegíteni. Ezeket pedig nyilván a recessziós időszak megjelenése előtt kell felépíteni. Ezzel ne csak egy „biztonságot” nyerünk a jövőben, de hosszú távon bevételeinket stabilizálhatjuk, vagy növelhetjük is.

A meglévő online marketing csatornák és eszközök értékelése, mérése

Az online marketing terv kulcsfontosságú része a megfelelő pontos, precíz mérés, az adatok folyamatos elemzése és összevetése. A méréseink fogják megmutatni, hogy valójában jó úton haladunk e, elképzeléseink életképesek és célitűzéseink megvalósíthatók.

A méréseket természetesen a meglévő online marketing csatornáink mérésével, kielemzésével és pozícionálásával kell kezdeni. Ezek az adatok mutatják meg, hogy az online marketing tervbe alkalmazhatók vagy elengedhetők.

A meglévő online marketing csatornáik az alábbiak lehetnek

Saját média – saját honlapunk, vagy honlapjaink, Facebook vagy egyéb social média oldalunk. Minden olyan felület összessége, ami felett teljes kontrollal rendelkezünk.
Szerzett „kiérdemelt” felületek – ide tartoznak a mások által megosztott social média postok, ajánlások, a más honlapokon, online felületeken megjelent tartalmak, amik tartalmazzák, saját médiánk elérését is. De ide tartoznak az értékelések és vélemények is.

Fizetett megjelenések – Gyakorlatilag minden olyan online megjelenés ami ellenszolgáltatás fejében történik. Google ADS hirdetések, Facebook vagy social média hirdetések, fizetett média posztok, fizetett PR cikkek, szponzorált média felületek stb

Meglévő saját média tartalmaink auditálása, a jövőben születendő tartalmak tervezése

Minden esetben a vállalat elsődleges média és marketing felülete saját honlapja. Az alapvető üzeneteinket, innen tudjuk eljuttatni potenciális vevőink felé.
A saját média tartalma annak folyamatos fejlesztése elengedhetetlen! Az online marketing stratégiánkban meghatározott célokat is ezen média vagy médiák átalakításával, fejlesztésével kell küzdenünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerjük a már meglévő tartalmain értékét. A rosszul teljesítű honlapoldalainkat célszerű újra gondolni és átalakítani, vagy megszüntetni és újat készíteni. mindig vegyük figyelembe, hogy sokkal hatékonyabb egy olyan honlap melyben a honlapok összesége átlagos, de vonz látogatókat, mint egy olyan, ahol egy vagy két „tökéletes” honlapoldalunk van, amely látogatókat vonzott, míg az összes több nem bír látogatottsággal. Azaz azok elkészítésébe ölt erőforrásaink elvesznek és nem is termelődnek újra.

Ezek után vizsgáljuk meg, hogy milyen olyan hiányzó tartalmaink vannak, amikre vélhetőleg célcsoportjaink kíváncsiak, de mi ezeket az információkat nem adjuk meg nekik. Ha feltérképeztük ezeket a hiányzó területeket az online marketing tervtől függetlenül készítsük el ezeket. Ám ha olyan területre bukkanunk, amire kampány is építhető, akkor minden esetben úgy készítsük el az adott honlapoldalt vagy oldalakat, hogy egy mini kampány részeként népszerűsítsük is azt.

Az online marketing terv alapvetése a tartalom gyártási terv

Minden online marketing tevékenység valójában valamilyen online tartalom legyártása, elkészítése. Nagyon fontos, hogy a tartalmakat egy átgondolt terv szerint készítsük el, megjelenésük idejét tudatosan tervezzük. Minden esetben határozzuk meg, hogy milyen céllal gyártunk le egy tartalmat. Átgondolt címmel és címsorokkal, megtervezett formátummal rendelkezzen.
Legvégül pedig arra is legyen tervünk, hogy az elkészült tartalmat hogyan promótáljuk. Sok esetben nem szükséges egy adott tartalom kiemelt hirdetése, de landing oldal esetében elengedhetetlen.

Minden esetben a vállalat elsődleges média és marketing felülete saját honlapja. Az alapvető üzeneteinket, innen tudjuk eljuttatni potenciális vevőink felé.
A saját média tartalma annak folyamatos fejlesztése elengedhetetlen! Az online marketing stratégiánkban meghatározott célokat is ezen média vagy médiák átalakításával, fejlesztésével kell küzdenünk. Ehhez elengedhetetlen, hogy ismerjük a már meglévő tartalmain értékét. A rosszul teljesítű honlapoldalainkat célszerű újra gondolni és átalakítani, vagy megszüntetni és újat készíteni. mindig vegyük figyelembe, hogy sokkal hatékonyabb egy olyan honlap melyben a honlapok összesége átlagos, de vonz látogatókat, mint egy olyan, ahol egy vagy két „tökéletes” honlapoldalunk van, amely látogatókat vonzott, míg az összes több nem bír látogatottsággal. Azaz azok elkészítésébe ölt erőforrásaink elvesznek és nem is termelődnek újra.

Ezek után vizsgáljuk meg, hogy milyen olyan hiányzó tartalmaink vannak, amikre vélhetőleg célcsoportjaink kíváncsiak, de mi ezeket az információkat nem adjuk meg nekik. Ha feltérképeztük ezeket a hiányzó területeket az online marketing tervtől függetlenül készítsük el ezeket. Ám ha olyan területre bukkanunk, amire kampány is építhető, akkor minden esetben úgy készítsük el az adott honlapoldalt vagy oldalakat, hogy egy mini kampány részeként népszerűsítsük is azt.

Az online marketing költségvetés

Miután megismertük a költségkeretet, fel kell mérnünk, hogy összeségében az adott források mire elegendők. Ismernünk kell, az online marketing emberi erőforrási költségeit, a kampányokra fordítható reklám költségeket, a kampány építéssel kapcsolatos egyéb költségeket, és természetesen tartalékot is kell képeznünk. Sok esetben a költség keret az, ami gátat szab elképzeléseinknek. De ebben az esetben sem az a megoldás, hogy egy-egy elképzelést vagy kampányt nem készítünk el, sokkal inkább az, hogy kisebb emberi erőforrás bevonásával, alacsonyabb költségszintén készítjük el, és futtatjuk.

Az online marketing tervünk mindig a KKV marketing stratégiájának a része legyen, egy üzleti évre, vagy egy jól meghatározott hosszabb időtartalma szóljon.

Természetesen az online marketing terv a fentieknél sokkal szerte ágazóbb és részletesebb. A fentiekben csak az alapvetéseket próbáltuk bemutatni, ezzel is jelezve, hogy a Honlapdoktor Projekt szakemberei milyen elképzelések mentén próbálják segíteni az Ön munkáját.

Ha kérdése van az online marketing terv, vagy az online marketing költségvetés elkészítésével kapcsolatban keressen bennünket bizalommal.