a honlapkészítés költsége
Kinek és miért fizetek egy honlapkészítési folyamat során? Mely szakembernek mi a feladata és miért felelős?

A honlapkészítés költségei és a munkafolyamatok

Kísérletet teszünk nagyon röviden összefoglalni miből adódnak össze a honlapkészítés költségei. Mely szakemberek valójában mihez értenek, mi a szakterületük. Mindezt a teljesség igénye nélkül tesszük, és csak a fő szakterületekre, honlap készítési szegmensekre fókuszálunk.

A honlapkészítés folyamata összetett és egyre összetettebbé válik, ahogy a marketing piac minél nagyobb mértékben áttevődik az online világba. A honlapkészítés költségei egyre magasabbak lesznek és egyre nagyobb felelősség is terheli a szakembereket, hiszen ma egy online jelenlét gyakorlatilag egy üzleti platform is ahol egy vállalkozás képesnek kell legyen bevételt generálni.

Mindenekelőtt néhány fogalmat pontosítsunk a honlapkészítés tárgykörében

Webmester

A webmester az a szakember, aki átlátja a honlap készítés, a tartalom gyártás és a keresőoptimalizálás folyamatait. A megfelelő szakembereket koordinálja, ellenőrzi. Sok esetben ma már az online marketing alapvető folyamatait is ismeri. Egy webmester nem csak egy honlapot képes elkészíteni, hanem képes egy KKV teljes online marketing folyamatát megtervezni, irányítani.

Valójában ő a felelős azért, hogy a KKV marketing tervében szereplő online marketing elvárások és célok megvalósuljanak.

Honlap készítő

A honlap készítő szakember első sorban a honlapok technikai részét, kinézetét készíti el. Elkészíti a kívánt menürendszert, optimalizálja a honlapok programkódjait, a honlapon szereplő képek méretét, elkészítő vagy előkészít a honlap látogatottságmérésének lehetőségét, az indexállást, és beállítja a kívánt biztonsági funkciókat. Esetleg kiegészítőket készít vagy integrál a honlapba.

Amiért nem feltétlenül felel az a honlap tartalma. Általában a megrendelőtől várja és módosítások nélkül illeszti be a honlapba.

SEO, keresőoptimalizálási szakember

A keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek természetesen képesek honlapok elkészítésére – sőt ez valójában követelmény is – de munkájuk első sorban az a szakirány, amely azt hivatott szolgálni, hogy a keresők indexeljék honlapja minden oldalát a meghatározott keresőszavakra, kulcs kifejezésekre és azok minél jobb keresési eredményt érjenek el. Ezt többféle módszerrel érik el. Amennyiben szükséges beavatkoznak a honlap technikai hátterébe, illetve on-page (tartalom relevancia) és  és off-page (hivatkozás sűrűség „hitelesség”) oldalról vizsgálják a honlapot és amennyiben szükséges beavatkoznak.  

Tartalom készítő, szövegíró

A tartalomkészítő szakemberek, szövegírók készítik el önnek a megfelelő honlap tartalmakat. A feladatuk összetett hiszen a tartalmak elkészítésénél figyelniük kell az on-page keresőoptimalizálási kívánalmak meglétére épp úgy mint a megrendelő igényeire, illetve a felhasználói szokások ismeretében a szöveghosszokra, a megfelelő cím- és tárgysorokra. A szöveg tagolására.

A szövegírók feladata ma már kiemelt jelentőségű. A megfelelő honlap tartalom képes ugyanis az Ön honlapját olyan üzleti honlappá tenni, amely képes üzleti hasznot termelni.

PPC szakember

Gyakorlatilag az ön honlapjára irányuló különböző hirdetések tartalmáért, megjelenéséért felel. Felépíti a marketing terv alapján a hirdetési stratégiát, kampányokba rendezi, időzíti és optimalizálja a hirdetéseit, majd folyamatosan felügyeli és korrigálja a hirdetések megjelenését a költségeket, a költség kereteket. Ez utóbbi nagyon fontos tényező, mert a PPC hirdetések alapvető jellemzője, hogy „licit” alapúak és a hirdetéseinek a megjelenését első sorban az határozza meg, hogy egy adott hirdetés kattintására Ön milyen költséget vagy költség keretet hagy jóvá.

A tartalomkészítő szakemberek, szövegírók készítik el önnek a megfelelő honlap tartalmakat. A feladatuk összetett hiszen a tartalmak elkészítésénél figyelniük kell az on-page keresőoptimalizálási kívánalmak meglétére épp úgy mint a megrendelő igényeire, illetve a felhasználói szokások ismeretében a szöveghosszokra, a megfelelő cím- és tárgysorokra. A szöveg tagolására.

A szövegírók feladata ma már kiemelt jelentőségű. A megfelelő honlap tartalom képes ugyanis az Ön honlapját olyan üzleti honlappá tenni, amely képes üzleti hasznot termelni.

Első sorban az első négy szakemberre, vagy szerencsés esetben egy minden területet ismerő szakemberre lesz önnek szüksége egy üzleti honlap elkészítéséhez, működtetéséhez, sikeressé tételéhez. A PPC szakember nem szükséges, de szükséges „rossz”, annak érdekében, hogy még hatékonyabban tudjon működni üzleti honlapja.

A mai honlapkészítő piac átalakulóban van. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy iparággá vált, amelynek vannak különböző szegmensei, amelyeket külön kell megfizetni. Ezen szakemberek munkadíjának összessége adja a honlapkészítés költségeit.

Webmester honlapkészítés költségei

Webmester

Webmester alkalmazása, felkérése, hosszú távon a kifizetendő, hiszen átfogó szolgáltatást nyújt, képes garanciát vállalni az összes online marketing szegmensért. Alkalmazása folyamatos, általában havi díjas formában történik és munkája követi a marketing tervben leírtakat.

A webmesterek általában átfogó ismeretekkel rendelkeznek a másik három fő honlap készítési szakterületen is. Képesek ezeket a feladatokat is ellátni. Miután ma átfogó webmesteri képzés nincs – ennek számos oka van – a webmesteri feladatokat általában ügynökségek senior munkatársai végzik, aminek a kiemelt előnye, hogy sok év tapasztalattal, tudással rendelkeznek ismerik és értik a web fejlődésének folyamatait, képesek az előre tervezésre. 

honlapkészítő honlapkészítés költségei

Holapkészítő szakember

Egy honlapkészítő szakembernek Ön csak a honlap készítéséért fizet. A honlapkészítő az elkészült honlapot átadja és innen felelőssége és munkája befejezettnek tekinthető. Egyszeri díjazásban részesül, és nem várható el tőle, hogy a honlap üzleti eredményeket is hozzon. Egy honlapkészítő mellé, tartalom készítő, szövegíró szakembereket és keresőoptimalizálási szakembereket is célszerű alkalmazni.

Ennek ellenére a honlapkészítő szakemberek munkája aegy honlap elkészítésé esetén a legfontosabb, hiszen ő az, akik a megrendelő elképzeléseit terveit egy egységes egésszé állítja össze. Létrehozza a megfelelő design-t, a honlapergonómiát. Kialakítja a megfelelő kommunikációs felületeket, elkészíti az elengedhetetlen analitikai mérések platformjait és integrálja a honlapba.

SEO szakemeber honlapkészítés költségei

SEO szakember

A SEO szakemberek munkája folyamatos. Az indexálási folyamat ugyan véges, de az on-page feladatok elvégzése rendszeres állandó és tervezett munkát igényel. Folyamatosan kell figyelni a keresési eredményeket és amennyiben szükséges azonnal be kell avatkozni. A munka folyamatossága és állandósága miatt a SEO szakembereket szintén rendszeres havidíjas megbízással alkalmazzák, munkájuk értéke mérhető és dokumentálható.

Tartalomkészítés honlapkészítés költségei

Tartalom készítő, szövegíró

A tartalom készítő, szövegíró szakemberek feladata is folyamatos. Ma már a keresőóriás alapvető igénye a honlapokkal szemben, hogy állandó releváns és megújuló tartalmakat jelentessenek meg. Általánosságban elmondható, hogy egy kisvállalkozás vagy egyéni vállalkozás honlapján is havi egy – három új tartalom jelenjen meg, ami szorosan összhangban van a vállalkozás tevékenységével, kereskedelmi vállalkozás esetén a forgalmazott termékekkel. A tartalomkészítés ezért egy már működő honlap esetében a legfontosabb és kihagyhatatlan tényező. A tartalomkészítőket általában vagy átalánydíjas formában vagy cikkenként, esetenként leütés számonként fizetik meg.

ppc szakértő honlapkészítés költségei

PPC szakember

A PPC szakemberek általában „alkalmi” munkások. Feladatuk, hogy a KKV marketing és online marketing terve alapján időszakos – egyes esetekben állandó – hirdetési kampányokat hozzanak létre és azokat a kampányok ideje alatt üzemeltessék. Feladatuk két részből áll. Elsőként a megfelelő tervek alapján előkészítik a kampányokat, amiket a megfelelő célcsoportok részére kereső kifejezésekre optimalizálnak, esetenként területi célzásokat állítva be. Ezek után elkészítik a hirdetéseket kreatívokat, majd a megfelelő időben azokat futtatják a hirdetési rendszerekben.
Díjazásuk jellemzően két részből áll. A kampányelőkészítés és optimalizálás egyszeri fix díjas tevékenység, míg a kampány futtatása és folyamatos optimalizálása egy időszakos díjazású tevékenység, amit a kampány időtartalma alatt kell megfizetni.

Összegezzük a honlapkészítés költségeit

Röviden összefoglalva a honlapkészítés költségeit négy fő munkafolyamatra bonthatjuk. Mind a négy munkafolyamat fontos és mára a honlapkészítés olyan iparággá vált, ahol ezeket a folyamatokat külön szakemberek végzik. Ezek a külön szakemberek a hatékony együttműködés érdekében vagy ugyan független szakemberekként, de egy platformon együtt dolgozva készítik el ügyfeleik honlapjait – ilyen a Honlapdoktor Projekt is -, vagy ügynökségek alkalmazzák őket és az ügynökségen belül együtt dolgozva építk fel megrendelőik online jelenlétét.

Miért fontos, hogy egy vállalkozásnak legyen online marketing terve és hozzá tartozó költségvetése?

Erre a kérdésre a linkre kattintva kap választ; Online marketing terv és költségvetés

Felkeltettük érdeklődését és szeretne egy honlapot készítetni?

Amennyiben kérdése van a fentiekkel kapcsolatban vagy szeretne egy honlapot készíttetni és pontos költségkalkulációra van szüksége, kérjük az alábbi űrlapot töltse i, és ügyfélszolgálatunk, hamarosan minden kérdésére választ fog adni.

Tisztelt Érdeklődő!

Arra törekszünk, hogy már az első kapcsolatfelvételnél olyan információkhoz jussunk Öntől, ami megkönnyíti és meggyorsítja együttműködésünket. Ezért kérjük pontosan töltse ki, adatbekérő űrlapunkat, majd küldje el ügyfélszolgálatunkhoz, ahol amint feldolgozzák, munkatársunk felveszi Önnel a kapcsolatot.


Kérjük válassza ki, hogy mely kapcsolati forma legyen az elsődleges az első kapcsolatfelvételnél.
Kérjük jelölje be, hogy a kapcsolatfelvételt mikor szeretné kérni

Miben segíthetünk?

Kérjük írja meg számunkra, hogy pontosan milyen szolgáltatást szeretne igénybe venni. Illetve tegye fel kérdéseit munkatársunknak, aki hamarosan válaszolni fog.


Tisztelt Felhasználó!

Arra készül, hogy személyes adatot osszon meg a honlap üzemeltetőjével!

Kérjük, előtte olvassa el, és vegye tudomásul Adatvédelmi tájékoztatónkat.

Amennyiben nem ért egyet adatvédelmi irányelveinkkel, kérjük olyan úton keressen meg bennünket, ahol személyes adatai nem rögzítődnek – telefonon, vagy személyesen -, ha nem ért egyet adatvédelmi irányelveinkkel, nem áll módunkban az űrlapját befogadnunk elektronikus úton.